Az allergia


​Az allergia tipikusan pszichoszomatikus betegség. Jelentkezhet a bőrön, akkor baj van a határainkkal, a kapcsolatainkkal, a gyengédség adásának, kapásának képességével. Ha a tüdő, a lélegzés működésével kapcsolatos az allergia, az szintén kapcsolati problémára, kommunikációs gondokra, a szabadságunk el nem érésére utal. Az emésztőrendszerben jelentkező allergiás tünetek a befogadással kapcsolatos hiányainkat mutatják, a világ megemészthetetlen, a szexualitás, a férfi – női szerepek nem tudnak a helyükre kerülni az életünkben.


Allergia –  Kire vagyok allergiás? 
Szinte mindig valakire allergiás, többnyire saját magára. 
Az allergia szinte minden esetben valamilyen érzelmi konfliktus eredményeami ÉN és a VILÁG között zajlik. Olyan érzelmi-lelki tényezők bújnak meg a háttérben, mint a tolerancia. A túlzott elfogadása olyan szituációnak amit igazából nem vagyunk képesek elfogadni, vagy a másik véglet, semmit sem vagyunk képesek elfogadniminden irritál. Tolerancia és az intolerancia az allergiás reakciók leggyakoribb okai.

Mindannyian mások vagyunk és más az az élethelyzet amire vagy akire "allergiásak" leszünk. Azonban a konfliktus feldolgozása és elengedése adhatja meg a lehetőséget egy ilyen tipikusan lelki eredetű betegség sikeres kezeléséhez.

Fedezzük fel mi volt az az élethelyzet, amikor az allergia megjelent az életünkben. Szinte biztosan mindenki meg fogja találni azt a személyt vagy helyzetet amire allergiás lett.


Bach virágterápia
Dr. Edward Bach elmélete szerint a test betegsége a lélek és a személyiség közötti diszharmónia következménye. Vizsgáljuk meg egy kicsit, hogy az allergia esetében hol lehet a lelkünk és a személyiségünk közötti ellentmondás.

A lelkünk harmóniára törekszik, ezt próbálja személyiségünk követni 
ebben az esetben az által, hogy nem mondja ki a véleményét még akkor sem, ha az helyénvaló, hanem inkább magába fojtja. Ez az elfojtás azonban dühöt és haragot kelt bennünk, a külvilág az ellenségünk, hiszen szinte sosem támogat minket, nem áll mellénk. Ez a düh és harag, mivel máshol nem tud kitörni, saját maga ellen indított háborúban jelentkezik, megtámadja a test számára teljesen ártalmatlan anyagokat is.


Ez a viselkedési minta – nem mondjuk ki véleményünket, nem állunk ki magunkért – gyermekkorban is kialakulhatott. Amikor még kinyilvánítottuk saját véleményünket, bátran kiálltunk az igazunk mellett, de „szemtelen” viselkedésünkért büntetést kaptunk. A személyiségben rögzülhetett hogy az ellentétes véleménynek inkább nem adunk hangot, hogy szeressenek, elfogadjanak.

Természetesen számos más oka is lehet annak, hogy a személyiségünk nem meri vállalni a véleményét, vagy nem hajlandó konfliktushelyzetekben kiállni önmagáért. 
 

A terápiás beszélgetés során közösen kiválasztjuk a legmegfelelőbb Bach-virágeszenciákat a személyre szóló keverék elkészítéséhez.

Az eszenciák előállítása, és használata egyszerű módszerekkel történik. Ilyen módszer a napoztatásos és a forralásos módszer is. Az elkészítési eljárásból fakadóan a Bach-virágterápia eszenciái speciális és mellékhatástól mentes szerek, így nem alakulhatnak ki allergiás tünetek sem, mivel nem tartalmaznak virágport sem egyéb allergizáló anyagot.

Bevált szer az allergiák kezelésében
Bükkfa (Bach virágeszencia): Azok akik kritikusak mind a világgal mind önmagukkal szemben. Vágynak a tökéletességre, ha hiba csúszik a gépezetbe azt nehezen tolerálják. Nehezen viselik, ha a sajátjuktól eltérő véleménnyel találkoznak. Olykor ingerlékenyekké válnak, ha nem az történik amit éppen elvártak. A bükkfa esszenciánál a másik véglet is előfordulhat, amikor is túlságosan toleránssá válik valaki. Ebben az estben mindent elnéz másoknak , tejesen elnyomva ezzel saját érzelmeit. Nagyon gyakori, hogy mindkét állapot megjelenik, nem zárják ki egymást.

A tolerancia és intolerancia közötti természetes viszony szere. A Bükkfát alkati szerként kellene szedni egyfelől azoknak, akik természetüknél fogva kis toleranciával bírnak, ezért mindennel kapcsolatban azonnal elfogadó vagy elutasító álláspontot vesznek fel. Másfelől azoknak, akik soha nem kockáztatják meg, hogy kritizáljanak vagy elutasítsanak.

​Számtalan gyógyír felhasználható az allergia gyökereinek felfedezéséhez.




Fogalmad sincs arról, miért nincs rendben az életed ?
Számodra is van segítség.


BEJELENTKEZÉS: Szabó Kata  0630/ 577 1650 

Kedveld OLDALUNKAT és a legfrissebb infókat is itt találod:

Allergia

Testi szint:
bőr (határ, kapcsolat, gyengédség),
tüdő (kapcsolat, szabadság, kommunikáció),
emésztőrendszer (ind. bhoga = 'megenni a világot, majd megemészteni azt').

Tüneti szint

a nagyfokú agresszió és a nagyfokú érzékenység közötti konfliktus;
a harctér a test; 
túlzott reakció, túlzott fegyverkezés, hamis ellenségkép: védekezés
a barátokkal (p1. élelmiszerekkel) szemben, ahelyett hogy az ellenség
(pl. baktériumok) támadásait vernénk vissza; 
erős tudatalatti, fel nem ismert, ki nem élt agresszió: agressziókivetítés, -felgyülemlés, elnyomott életigenlés; 
harc a félelem tárgyával szemben, félelem az életszerűségtől, az életerőtől: félelem minden élettel teli megnyilvánulástól (pl. a tavasztól, amelynek életereje pont a mag kikelésében, a fák virágok kitörő bimbózásában, kicsattanó zöldjében van); 
hatalmi játékok: az allergének célba érését megakadályozandó, a páciens saját környezetét terrorizálja, hogy ily módon élje ki agresszióját; 
az ebből következő bűntudat pedig ismét az agresszió elfojtásához vezet.

Allergének: az életteliség, de egyben a „piszok" szimbólumai is, amelyekben
a szexualitás különös hangsúlyt kap, mint „tisztátalan" cselekedet; 
a szimbolikus vonatkozásnak nem feltétlenül kell tudatosulnia az érintettekben, elég, ha a kollektív tudattalanban jelenik meg (pl. a kisgyermek se tudja, hogy a penicillint penészgombából állítják elő):

1. Állatszőr (általánosan): félelem a szerelem animális, ösztönszerű, szexuális
vonatkozásaitól; különösen a macskaszőr esetében, amelyet simulékonyság,
dörgölőzés, szőrének puha lágysága jellemez, ezzel együtt gyakran tarjuk a macskát „hamis" állatnak és a csábítás szimbólumának; a kutyaszőr = agresszió: örző-védő kutyák, rendőrkutyák, harapósság (a harapás mint a szerelem és a szexuális aktus része: „úgy szeretlek, majd megeszlek"); lószőr = ösztönösség (a tehenészfiú, aki kancáját combjai közé szorítva legyőzi a világot).

2. virágpollen, fűmag (a növények hímmagja), mogyoró (a heréket is szokták így nevezni) = félelem a termékenységtől, a szerelemtől, a szexualitástól, az
ösztönszerűségtől.

3. házipor (a háziporatka ürüléke) = félelem a tisztátalanságtól, a piszoktól.

4. élelmiszerek és élvezeti cikkek (élelmiszer, életszerűség, vitalitás), általánosan: az élelmiszerek piszkos, szennyezett, veszélyes részei; különösen a gyümölcsök (mint a női és férfias pólus nemi egyesülésének eredménye) = „a tiltott gyümölcs"; 
eper = kemény, feszes, vörösen csábító: „Úgy vágyom eper-ajkaidra!" (Francois Villon); barack = „bőre hamvas, mint az őszibarack" vagy a „kerek, formás popsi", amely a barackhoz hasonlatos; cseresznye = a cseresznyelopás évszázadok óta töretlen, vásott öröme, amelynek legérettebb példányai messze a fa tetején piroslanak; banán = fallikus szimbólum, amely pépesített, ragadós, masszája müzli- vagy tápszeralapként szolgál; gabona = gabonagríz/ragadós tészta: síkos, tapadós, édes (ha a kenyeret hosszasan rágjuk, édessé válik a benne lévő glükóz hatására); glutén (a gabona ragasztóanyaga) = kenőcsös, ragacsos, kötőanyag; tej = az anyaság-nőiség szimbóluma; alkohol = a mámoros eksztázis, az önuralom elvesztése, a sötét erők kiszabadulása, a gátlások felszabadulása.

5. gyógyszerek: egyre inkább veszélyes, szennyezett, káros, kémiai anyagokként élnek a köztudatban (és emiatt mind gyakrabban allergénként szerepelnek); kivételes eset a penicillin (a penészgomba: aspergillus penicillinum) = piszok.

6. festékek és oldószerek: miután veszélyesnek és mérgezőnek nyilvánították őket, mind gyakrabban lépnek fel allergénekként (a kollektív tudattalanban is így jelennek meg).

Feldolgozás: gyakorlatok az agresszió kiélésére (dinamikus meditáció, konfrontációs gyakorlatok, testedzés — energia az allergia helyett); 
az érzékenység iskolázása (megtanulni megkülönböztetni a barátot az ellenségtől); kerülni az agresszió testi szintre szorítását, ehelyett inkább valóban megélni azt, vagyis agresszívebben gondolkodni és cselekedni; 
„élni merni", elfogadni a kihívásokat; offenzívebben cselekedni, kifejleszteni reakciókészségünket, „megvívni az élet harcait"; élvezetet találni az erotikában; életünk elutasított és került területeivel szembenézni, bátran felvenni velük a harcot, ezáltal csökkenteni pszichés érzékenységünket; az elkerült témák tudatos szintre emelése, és integrálása, pl. házipor-allergia esetében: a „csúnya" viccek meghallása, a „szennyes ruha" tudatos tisztítása, mosása; a pszichoterápia mint módszer bevetése árnyaink feltárására, illetve feldolgozására.

Feloldás: „szeressétek ellenségeiteket"; annak a ténynek a felismerése, hogy az ellenség bennünk magunkban lakozik; az ellenségesnek nyilvánított szimbólumok tudatos beengedése és jelentéstartalmuk egészének elfogadása; baráti természetük felismerése; bátran élni; szembenézni az élet kihívásaival, konfrontálódni (lat. front = homlok), vagyis arccal az élet felé fordulni; legyőzni a büntetéstől való félelmet; hálátadni az élet kihívásaiért, és eleget tenni azoknak.

​Forrás: A betegség mint szimbólum - Ruediger Dahlke


Fogalmad sincs arról, miért nincs rendben az életed ?
Számodra is van segítség.


BEJELENTKEZÉS: Szabó Kata  0630/ 577 1650 

Kedveld OLDALUNKAT és a legfrissebb infókat is itt találod: